Što će se dogoditi ako vrlo lijepu ženu prekrijete zlatnom bojom?

Mnogi ljudi vjeruju da “naša koža diše”, pa misle da će zatvaranje pora uzrokovati naglo gušenje. Ovo nije istina. Dišemo samo na nos i grlo. Pore s tim nemaju nikakve veze. Ako je to točno, ronjenje bi bilo smrtonosno.

Shirley Elton igrala je ulogu ubijene žene u filmu Goldfinger 1964., adaptaciji romana Jamesa Bonda Iana Fleminga. Svoju autobiografiju objavio je 2000. godine, usprkos praznovjerju da je umro zbog utapanja, koje je preživjelo do danas. Ovo praznovjerje nije prihvatila samo publika, već i tvorci filma. Liječnik je bio prisutan na snimanju tijekom snimanja, a komad kože na trbuhu ostao je neobojan kako bi njegova koža mogla dalje disati.

Ljudska koža ima oko dva milijuna pora. 700 pora na 6,5 kvadratnih centimetara, svaka na raspolaganju znojnim žlijezdama. Koža je naš najveći organ. Približne je težine 2,7 kg i prostire se na površini od 1,67 četvornih metara. U 1 kvadratnom centimetru naše kože, osim pora, nalaze se krvne žile duljine do 4 metra, 1300 živčanih stanica i 100 lojnih žlijezda. Stanice kože se neprestano mijenjaju. U prosječnom životnom vijeku izlijemo se 900 puta.

Samo je jedan sisavac koji diše kožom. Znanstvenici su 1998. ponovno otkrili dunnart Julia Creek (Sminthopsis douglasi). Smatralo se da je australski torbani dug 12 cm dugačak izumro prije 20 godina.

Djunarti Julia Creek obično se rađaju nezreli; Razdoblje trudnoće je samo 12 dana, a rođena beba obično je manja od zrna riže. Kao rezultat toga, pluća ne mogu odmah upotrijebiti, pa kroz kožu izmjenjuju kisik i ugljični dioksid: Prije se smatralo da takvo što sisavcima nije moguće. Istraživači su to razumjeli kad novorođenčad nije niti disala niti umirala.

Budući da su tako male, dječjim dunnartama ne treba puno kisika. Budući da je sigurna u majčinoj vrećici, koža je prilično tanka i propusna. Koža mu je toliko tanka da možete vidjeti unutarnje organe. U dobi od tri tjedna treba pola kisika koji udiše plućima, a s vremenom prelazi na plućno disanje, kao što to rade svi sisavci.

Objavljeno dana